poniedziałek, 10 kwietnia 2017

SMARTFOOD

Tytuł: Dieta SMARTFOOD
Autor: Eliana Liotta oraz Pier Giuseppe Pelicci i Lucilla Titta
Rok: 2016 (Świat)/ 2017 (Polska)

Poradniki żywieniowe są ostatnio tak popularne, ponieważ ludzie wiedzą, że źle się odżywiają i chcą to zmienić. Jedni będą się trzymać rygorystycznej diety i katorżniczych ćwiczeń, inni rzucą taką książkę w kąt, bo przecież każda dieta zaczyna się "od jutra". 

A co, gdybyśmy trafili na książkę, która wcale nie każe nam się głodzić i chodzić 7 razy w tygodniu na siłownie? Co z książką, która proponuje nie tylko jak zmienić swoją dietę, ale także jak zmienić nastawienie do jedzenia?
Dieta SMARTFOOD została opracowana przez włoskich naukowców, którzy w Europejskim Instytucie Onkologicznym w Mediolanie zaczęli badać jedzenie pod względem właściwości leczniczych i rakotwórczych. 

Podczas swoich badań wyselekcjonowali 30 produktów, które są SMART, czyli mądre. Ponadto, podzielili je na 2 kategorie: na jedzenie, które reguluje długość życia oraz takie, które chroni nas przed chorobami. 

Nikt nie zmusza nas do jedzenia tylko i wyłącznie tych 30 produktów, jednak wielokrotnie w książce podkreśla się, że zdrowie i odpowiednia masa ciała idą ze sobą w parze. 

Autorzy powtarzają, że im mniej jemy, tym lepiej. Organizm po prostu skupia się na innych czynnościach, a nie tylko na przerabianiu pokarmu i magazynowaniu mniej lub bardziej zdrowych substancji.

Co jednak najbardziej może się spodobać czytelnikom to to, że widać, że książkę pisali Włosi! Ich zamiłowanie do życia, jedzenia, hedonizmu (!) jest widoczne, co wzmacnia poczucie, że nikt nie każde nam ograniczyć się do sałaty i kawy na okres 4 miesięcy! W książce znajdziemy cytaty, odniesienia do sztuki i kultury - dzięki temu lektura nie zmienia się w jeszcze jeden wykład na temat prawidłowego odżywiania. 

Dieta SMARTFOOD jednak kierowana jest do osób, które naprawdę chcą wprowadzić zmiany w swoim życiu. Naukowcy oferują nam narzędzia, które możemy dowolnie stosować! Sami podkreślają, że nie chodzi o rygor, tylko o świadomość. A wtedy pójdzie jak z górki! Porównują oni swoje metody do popularnej gry Scrabble, gdzie wręczono nam litery, ale sami układamy z nich słowa!
Ciekawostki:
- 100 g marchwi pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę A;
- 1 surowa papryka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C;
- olej z sałaty jest dobry na bezsenność;
- truskawki działają przeciw utracie pamięci;
- spożywanie codzienne 1-2 kostek ciemnej czekolady obniża ciśnienie.

Chcecie więcej? Wiele więcej ciekawostek znajdziecie w książce. Autorzy wyjaśniają nam czemu się starzejemy, jak nasz metabolizm jest związany z DNA i uwarunkowaniami historycznymi, ale też prezentują fakty i mity związane z poszczególnymi produktami. Na wiosnę jak znalazł!

Za egzemplarz recenzencki dziękuję wydawnictwu Muza oraz firmie Business and Culture.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz